Kunnen we straling 5G-masten nog ontlopen?
Als het aan het kabinet ligt dan komt in de toekomst letterlijk op vrijwel elke hoek van de straat een uitzendmast voor 5G te staan. Gemeenten zijn verplicht hieraan mee te werken.
Dit 5e generatie netwerk zorgt niet alleen voor supersnel mobiel internet. Ook zijn nieuwe innovaties met deze nieuwe techniek mogelijk. Een nadeel van 5G ten opzichte van het huidige 4G is wel dat voor een goede dekking meer uitzendmasten nodig zijn. In een voorlopig wetsvoorstel biedt het kabinet hiervoor een oplossing. Operators die het nieuwe-netwerk in Nederland gaan opbouwen, mogen van het kabinet zendmasten op openbare plaatsen installeren. Gemeenten zijn verplicht hieraan mee te werken. Hierdoor komen in de toekomst de zendmasten zowel in als op gebouwen. Ook kunnen deze bijvoorbeeld op lantaarnpalen en in bushokjes geplaatst worden.
Landelijke dekking 5G antennes
Het 5G-netwerk moet in 2022 in Nederland landelijke dekking krijgen. Op dit moment testen KPN, T-Mobile en Vodafone in Den Haag en Maastricht op kleine schaal 5G toepassingen. Om een goed dekkend nieuw netwerk te maken, dienen tienduizenden extra antennes geplaatst te worden. Op dit moment zijn ongeveer 46.000 uitzendmasten (en dus antennes) in Nederland actief.
Zelfrijdende auto’s
De antenneplicht is volgens het kabinet nodig om ‘toonaangevende diensten te kunnen aanbieden’, zoals zelfrijdende auto’s. Nederland telt nu ruim 46.000 mobiele antennes. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij: dan wordt 5G op grote schaal uitgerold. Hoeveel antennes precies zullen worden geplaatst, kan het Agentschap Telecom nu nog niet voorspellen.
Straling en gezondheidsrisico’ uitzendmast
Tegenstanders wijzen op de extra straling en de gezondheidsrisico’s die meer antennes in de toekomst met zich gaat meebrengen. Volgens het kabinet is op dit moment hiervan geen bewijs maar zal de straling van meer antennes gecontroleerd blijven worden.
Afkomstig van: AD

Heeft u vragen? Stel ze gerust.