fbpx

Van gas naar inductie, waar moet ik op letten?

9 april 2018

1. Het elektriciteitsverbruik

Hoe makkelijk je een inductiekookplaat aan kan sluiten hangt af van hoeveel elektriciteit deze verbruikt. In de gebruiksaanwijzing van de kookplaat kan je precies vinden hoeveel. Het is in ieder geval zeker dat je elektriciteitsverbruik omhoog gaat.

2. Verschillende soorten kookplaten

Er zijn verschillende soorten inductiekookplaten. Deze kan je onderverdelen in kookplaten met laag, hoog en nóg hoger stroomverbruik.

Laag verbruik. Een aantal inductiekookplaten hebben een verbruik tot 3680 watt. Dit valt onder laag verbruik en deze platen kunnen op een aparte (1 fase) groep in de meterkast worden aangesloten. Bedenkt wel, als je een kookplaat op een aparte groep aansluit, dan kan je hier geen andere apparaten meer op aansluiten.

Hoog verbruik. Meestal verbruiken inductiekookplaten meer stroom. Bij een verbruik tot 7360 watt kan je een kookplaat aansluiten op een 2 fasen kookgroep.

Nóg hoger verbruik. De meeste inductiekookplaten verbruiken zelfs nog meer stroom dan 7360 watt. In dat geval is een 1 of 2 fasen groep niet voldoende. Om dit hoge stroomverbruik aan te kunnen heb je een moderne meterkast nodig met een 3 fasen aansluiting

3. Het stopcontact

Bij de overstap op inductie moet je rekening houden met het soort stopcontact. Een standaard stopcontact met 2 gaatjes kan alleen gebruikt worden bij inductieplaten met laag stroomverbruik (tot 3680 watt). Bij een hoger verbruik heb je een zogenaamde Perilex stekker nodig met 5 gaatjes.

4. Groepenkast

Omdat je met inductie meer elektriciteit gaat gebruiken moet je goed opletten dat de stoppen niet doorslaan. Je hebt daarom een aangepaste of moderne meterkast (met 3 fasen) nodig met een speciale kookgroep.

5. Aanpassen groepenkast

Het aanpassen van een meterkast is niet makkelijk. Er moet een nieuwe aansluiting met nieuwe groepen worden aangelegd en een aansluiting naar de keuken. Ook moet je er op letten dat de hoofdzekering het verhoogde stroomverbruik aankan. We raden aan om het aanpassen van de meterkast door een specialist (elektricien) te laten doen

Meer informatie bel of mail ons , wij kunnen u helpen!

Call Now Button