fbpx

12.000 kilometer vliegen om in Nederland in te breken

19 juni 2018

De Lanzas Chilenos vliegen meer dan 12.000 kilometer om in te breken. Kenners waarschuwen: ,,Dit is de nieuwe generatie. Ze worden steeds gewelddadiger. Ze hebben geen normen en waarden meer.”

Knetterstoned en met inbraakplannen kwamen ze een Amsterdamse coffeeshop uitgelopen. Met de auto reden ze naar Brabant, waar ze die koude februarinacht verschillende woningen leegroofden. Het derde doelwit, een rijtjeshuis in de gemeente Nuenen, leek een makkelijke klus: raampje in, geld en sieraden grijpen en wegwezen. Maar deze keer schrok een buurvrouw wakker.

Toen er zwaailichten opdoemden, sprongen de drie Chilenen in hun auto. Plankgas reed de 40-jarige bestuurder weg. Door rood licht ging het, over provinciale wegen en over fietspaden, om de politieauto af te schudden. Tijdens de vlucht gooiden de andere twee sieraden naar buiten.

Tien kilometer verderop, in Aarle-Rixtel, ging het mis. De auto slipte, sloeg over de kop en kwam met een harde plons in een sloot terecht. Een blaffende politiehond zorgde dat de bont en blauwe Chilenen niet via het weiland weg durfden te rennen.

Zakkenrollers

De 79-jarige Chileense journalist en schrijver Eduardo Labarca schudt zijn hoofd als hij over de dollemansrit hoort. ,,Dit hoort niet bij de werkwijze van de oude generatie Lanzas Chilenos. Dat waren zakkenrollers, de beste ter wereld. Drank en drugs waren onder werktijd absoluut verboden, net als het gebruik van wapens. Dan lag je er meteen uit. Maar dit zijn de kleinzonen van de Lanzas van toen. Die breken in en kunnen zéér gewelddadig zijn.”

Labarca heeft net zijn derde roman voltooid over de Lanzas Chilenos, Spaans voor ‘de Chileense speren’. Hij noemt ze ‘de grootste Chileense avonturiers ooit’. ,,Veel Lanzas zijn geboren in achterstandswijken. Maar ze zijn uitgekookt en intelligent, in staat om moeiteloos de wereld rond te reizen. Schotland Yard, de FBI en de Franse Sureté beschouwen hen als de allerbesten binnen hun vak.”

Gouden Rolex

De schrijver baseert zijn verhalen op gesprekken met Lanzas, toen hij vluchtend voor het dictatoriale regime van Augusto Pinochet door Europa zwierf. Zo ontmoette hij een zakkenroller in de tram van Wenen, die hij een pilsje aanbood. De man vertelde hem dat hij zich zorgen maakte over zijn vrouw. Ze zat ziek in een Oostenrijkse gevangenis. Hij vroeg de journalist contact op te nemen met de Chileense consul.

Via de consul regelde Labarca dat de vrouw naar haar thuisland kon terugvliegen. Een week later sprak hij de zakkenroller weer, die hem uit dank een gouden Rolex van naar schatting 20.000 euro in de hand drukte. ,,Voor jou. Eerlijk verdiend.” Labarca antwoordde dat hij het geschenk niet kon aannemen en trouw bleef aan zijn goedkope Casio-horloge. Voordat de Chileen wegliep, zei hij: ,,Als in Chili iemand je lastigvalt, laat het weten. Ik los het voor je op.”

FBI-directeur gerold

Al in de jaren veertig en vijftig waren de Lanzas Chilenos de beste zakkenrollers, vertelt Labarca. Er wordt beweerd dat La Yuyita, de meest beruchte zakkenrolster in de Chileense historie, erin slaagde om in de metro van New York de portemonnee van de directeur van de FBI te rollen. ,,Natuurlijk weten we niet zeker of dat is gebeurd, maar het verhaal is te mooi om niet te vertellen.”

Waarom de Lanzas de beste dieven ter wereld zijn? Ze zijn meesters in vermommingen, zegt Labarca. Ze kleden zich bijvoorbeeld als zakenmannen en passen moeiteloos in de wereld van vijfsterrenhotels. Ze eten mee in de ontbijtzaal en aan het eind zijn alle handtassen weg. ,,Stuur een Chileen een week naar Buenos Aires en hij spreekt met een Argentijns accent. Ik denk dat het komt omdat Chilenen nauwelijks een eigen identiteit hebben. In het buitenland probeert elke Chileen zich aan te passen.”

Lees verder op AD.nl

Call Now Button