Elektrisch koken op Inductie of Keramiek?

Wansink Elektro is uw kookplaat specialist in Zuid-Holland

Koken met een stekker heeft de toekomst

Nederland stapt tussen nu en 2050 geleidelijk af van aardgas. Elektrisch koken zorgt nu nog voor evenveel uitstoot van CO2 als gas. Maar door de steeds duurzamere opwekking van stroom, zal deze straks schoner zijn dan aardgas. Wij verwachten daarom dat elektrisch koken de toekomst heeft.

Voordelen van elektrisch koken

  • Elektrische kookplaat is snel warm
  • Keramische kookplaat is goed schoon te maken
  • Elektrische kookplaat kost minder in gebruik dan gas

Let op: zorg dat je de juiste aansluiting hebt

Een elektrische kookplaat heeft krachtstroom nodig op om te warmen en werkt op een 2 of 3 fasen aansluiting. Je hebt hiervoor een aparte fornuisgroep en een Perilex stopcontact nodig.

 

Verschil tussen keramisch en inductie koken?

Een inductie kookplaat is sneller, veiliger en energiezuiniger dan een keramisch model. Inductie verwarmt de pannen met een elektromagnetische straling. Het voordeel van een keramische kookplaat is dat je geen speciale pannen nodig hebt want deze wordt verwarmd door middel van infraroodstraling.

Koken op een inductie kookplaat

Bij een inductie kookplaat verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Hierdoor zie je geen verwarmingselement opgloeien en wordt de plaat niet warm. Het opwarmen van de plaat duurt ongeveer 20 seconden. De warmte wordt pas opgewekt na het plaatsen van een geschikte pan. Wanneer je de pan van de plaat haalt, koelt de plaat snel af. Maar raak de plaat niet direct aan, dit kan brandwonden veroorzaken. Het mooie is dat de kookzones zich aanpassen aan het formaat van de pan.

Let op: magnetische straling met een pacemaker

De straling van een inductie kookplaat kan een gevaar vormen voor mensen met een pacemaker. Een inductiekookplaat is bij normaal gebruik veilig, zolang u gepaste afstand houdt. Een goede stelregel is: houd alle apparaten die een magnetisch veld opwekken tenminste een armlengte van je af. Raadpleeg daarom eerst uw cardioloog, daarna kunt u met een gerust hart de piepers opzetten.

Koken op een keramische kookplaat

Keramische kookplaten maken gebruik van infraroodstraling en hebben even de tijd nodig om op te warmen. Omdat de kookplaat eerst de verwarmingselementen verwarmt daarna pas de pan. Onder een dikke keramische plaat worden spiralen verhit en kleuren rood als ze warm zijn. Het duurt ongeveer 1 a 2 minuten eer ze warm zijn. Op de glasplaat staan cirkels die de kookzones aangegeven. Hoe groter de cirkel hoe groter de pan die erop kan. Dankzij de verwarmingselementen zijn de meeste pannen geschikt.

Weet u al welke kookplaat het wordt?

Wij helpen u om een keuze te maken.

Heeft u vragen? Stel ze gerust. 

Snel hulp nodig?

+31 (0)71-5803090

Wansink Elektro is 24/7 bereikbaar

De voor- en nadelen van het koken op inductie & Keramiek

De voordelen van inductie kookplaten:

  • De pan wordt snel warm
  • Het is goedkoop in verbruik
  • De kookplaat is goed schoon te houden
  • De kookplaat zelf wordt niet warm, dus veiliger
  • Er gaat geen warmte verloren; het heeft een hoog rendement

De nadelen van inductie kookplaten zijn:

  • Kwaliteitsinductieplaten zijn vaak duurder
  • Er is een extra groep in de meterkast voor nodig
  • Niet alle pannen kunnen gebruikt worden op inductiekookplaten
  • In sommige gevallen kan een hoortoestel ontregeld worden door het elektromagnetische veld

De voordelen van keramische kookplaten zijn:

  • Veiliger dan koken op gas
  • Kookplaat goed schoon te maken
  • Gaat gemiddeld 15 tot 20 jaar mee

De nadelen van keramische kookplaten zijn:

  • Hoger stroom verbruik
  • Totaal andere manier van koken
  • Keramische kookplaat blijft langer warm
  • Op een keramische kookplaat wordt de hele kookzone verwarmd waardoor meer energie verloren gaat

 

Belangrijke tips voor uw elektrische kookplaat
  • De meeste keramische kookplaten hebben tiptoets bediening, maar zijn ook verkrijgbaar met knopbediening.
  • Bedenk bij de aanschaf hoeveel pannen je tegelijk kwijt wilt op de elektrische kookplaat (aantal kookzones).
  • Gebruik bij het schoonmaken geen vloeibare schuurmiddelen, schuursponsjes of zuurhoudende middelen, de glasplaat kan hierdoor beschadigen.
  • Geadviseerd wordt om keramische als inductie kookplaten door een vakbekwaam persoon te laten aansluiten, voor uw eigen veiligheid en de recht op garantie.

Enkele van onze diensten

Ecotap laadpalen

Elektrisch vervoer neemt grootse vormen aan. Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische auto, scooter of fiets.

Alarmsysteem

Iedereen vindt het belangrijk om zich veilig te voelen. Het is dan ook prettig om je bezittingen veilig achter te kunnen laten.

Beveiliging

Een beveiligingssysteem is de totaaloplossing op maat voor de beveiliging van uw woning of bedrijfspand.

 

Elektra

Het aanleggen van elektra vergt de nodige expertise. Onze elektriciens hebben altijd een passende oplossing en staan 24/7 voor u klaar.

 

Elektriciteitscontrole

Het is erg belangrijk om regelmatig te controleren of uw elektra nog aan de gestelde eisen voldoen. Wansink adviseert u hier graag over.

 

Internet

Wij zijn gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van internettoepassingen in werkomgevingen.

 

Verlichting

In bijna elk beroep is voldoende licht noodzakelijk voor het goed uitvoeren van het werk. Het voorkomt ook onnodige ongelukken.

 

Telefonie

Een goede inrichting van de telefonie is van essentieel belang voor uw bedrijf. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Storing? Bel ons!